Katuni na Slow Food festivalu u Beranama

26. marta 2017. godine je u glavnoj ulici u Beranama organizovan Slow Food festival, odnosno festival zdrave, domaće hrane. Oko pedeset izlagača iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova je predstavilo svoje proizvode, a festival je organizovala Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, pod pokroviteljstvom SWG organizacije i sredstvima EU.

Festival Slow Food predstavlja, zapravo, svojevrsni pandan brozoj hrani. Slow Food pokret promoviše ne samo kvalitetnu ishranu, već njeguje tradiciju i stare recepte, promoviše domaće proizvode i poštuje i njeguje kulturu lokalnog područja.

Ponuda na štandovima bila je raznovrsna, od raznih planinskih čajeva, meda, lisnatog sira i mnogih drugih vrsta sireva, i mnogih drugih tradicionalnih specijaliteta, do proizvoda iz domaće radonosti.

Svoju ponudu na ovom festivalu predstavili su na zasebnom štandu i katuni sa katunskog puta Granični visovi, i izazvali najveću pažnju posjetilaca. Ovo je bio prvi put da su se katuni predstavili tržištu, i prihvaćeni su jako dobro, kupci su prepoznali kvalitet i vrijednost njihovih proizvoda.

Brojni mediji su propratili ovaj događaj I izvijestili o njemu: