1. /
  2. Katunski put Neispričana Bjelasica

Katunski put Neispričana Bjelasica

Dobrodošli na Bjelasicu! Ako ste već bili ovdje, ne brinite, vodimo vas tamo gde sigurno niste bili. A ako ste na Bjelasici prvi put, onda se spremite da zakoračite u bajku. Vodimo vas kroz stočarska naselja Bjelasice, jedan drugi svijet koji na uobičajenim turističkim mjestima sigurno nećete sresti. A to su katuni, nomadska naselja gdje naši stočari vjekovima borave ljeti, gdje se pravi najbolji sir, gdje vrijeme teče manjom brzinom, gdje čovjek živi u potpunom saglasju sa prirodom, gdje se najbolje čuvaju običaji i tradicija našeg naroda. I to vam je ta neispričana Bjelasica koju bismo da vam nagovijestimo. A pričaće vam se sama, samo zavirite.

Bjelasica je pitoma, lijepa planina, bogata šumom, dom nacionalnog parka Biogradska Gora, i bogata raznovrsnim biodiverzitetom. Zato što je tako raskošna i bogata, oduvijek je bila važna stočarima. Ispaša je na ovim prostorima bila jedno od najvažnijih pitanja za opstanak. Zato je Bjelasica ljeti vrvila od stočara, svuda su bili razbacani katuni, a svaki se kutak planine bijelio od stada ovaca. Danas to više nije tako. Danas je manje stočara, a svaki pejzaž na kom se vidi stado nam ispuni srce sjećanjem na prošla vremena i žalom zašto su prošla. No, ipak ih ima! I to sasvim dovoljno da i vi probate taj njihov život i iskusite njihov svijet! Napravili smo za vas tematsku rutu koja će vas provesti kroz katune Bjelasice, na sve tri bjelasičke kose, pa vi birajte kuda ćete. A kud god da odete, znajte jedno – što ste dalje od utabanih turističkih staza, to će vam autentičnije biti iskustvo a katuni tradicionalniji. Jedan je od drevnih običaja na katunima je da se putnik namjernik uvijek svrati i u nekoj od koliba okrijepi pred nastavak puta. Svratiće i vas, i neka vam to ne bude čudno, iako ne poznajete ljude, to je ovdje tako. Ne propustite da probate najjednostavniju hranu koja postoji – domaći, vrući hljeb i malo sira ili skorupa – vjerujte nam na riječ biće to gozba prava. Ako ste ovdje da biste proveli nekoliko dana, imaćete opcije da prenoćite u kapmovima koji su u katunima, a neki od mještana nude i smještaj. Ako želite neke bolje uslove, onda se možete smjestiti u hotelima u obližnjim gradovima. Ali dok ne prenoćite u katunu ne može se računati da ste bili. Jer, tu tišinu i taj mrak i to zvjezdano nebo vam nijedna fotografija neće dočarati. I te mirise bilja i trave i ukus vrućeg kačamaka u uvijek hladnoj ljetnjoj noći na katunu, to u hotelu nećete naći.

Zato uživajte. Ovo su rijetki katuni Evrope koji još žive životom kakav je nekad bio. Imate privilegiju da ih vidite i iskusite, jer sve ih je manje. A mi smo ponosni što ih imamo, i želimo sa vama da ih podijelimo. Uklapajte se, ne narušavajte im mir i navike, i oni će to umjeti da poštuju. I javite nam kako ste se proveli.