1. /
  2. Katunski put Pešterski pašnjaci

Katunski put Pešterski pašnjaci

Dobrodošli na katunski put Pešterski pašnjaci!

Ovdje turistički vjerovatni niste bili do sada, pa se pripremite da vidite nešto sasvim novo. Otkrivamo vam jedan poseban, stočarski kraj, van svih utabanih turističkih ruta, ali atraktivan i bogat tradicijom i nasleđem. Pešter je jedna posebna zona i za nas iz Crne Gore. Ovo je nepregledna visoravan, najveća na Balkanskom poluostrvu, pa nije ni čudo što je još zovu i balkanskim Tibetom! Najveći njen dio se nalazi u Srbiji, ali se jedan dio proteže i granicom Crne Gore i Srbije, od davnina značajan za crnogorske stočare, i upravo vas tim dijelom i vodimo.

Za razliku od drugih planina u Crnoj Gori, koje su ili šumovite ili stjenovite, ovdje ćete vidjeti sasvim drugu priču. Na nadmorskim visinama od preko 1000 metara nepregledne pašnjake i brežuljke, naizgled sasvim pitom pejzaž prošaran stadima ovaca i krdima krava. Nemojte da vas ova pitomost zavara – kada na ovim visinama dune vjetar, bez šuma i visokih planina da ga ublaži i uspori, vidjećete planinu u svom surovom ruhu, na koje su naši stočari navikli i naučili i tu surovost da private kao sastavni dio svog života na planini. Zato ni stočarske kolibe ovdje nisu potpuno tradicionalne, umorili su se naši stočari da ih nanovo i nanovo prave nakon što ih surovi pešterski vjetrovi oduvaju. Pa su iskoristili blagodeti modernih materijala kako bi sačuvali krov nad glavom i kad je nevrijeme. Ali ne brinite, ostalo je tradicije na pretek, baš je to ono što želimo da vam pokažemo, uz veličanstvene pejzaže Peštera.

Ono što je najznačajnije da upoznate su upravo naši stočari. Nemojte misliti da gorštaci potekli iz ovih surovih predjela nemaju toplinu i gostoprimstvo koje će učiniti da se osjećate kao kod porodice. Naprotiv! Svaki će putnik ovdje biti dočekan kao najrođeniji, niko se neće pustiti da ode gladan ili žedan. Vjerujte nam, istražujući ovu zonu i sami smo bili obasuti tom njihovom uobičajenom pažnjom, čak i od onih koji su nam djelovali nepristupačno. Ako ste putovali drugim katunskim putevima u Crnoj Gori, ovaj će vam biti drugačiji, jer u ovoj zoni živi dominantno bošnjačko stanovništvo, sa svojom kulturom, gastronomijom, običajima. Zato ćete i uživati, ta raznolikost crnogorskih predjela i naroda je ono na šta smo najviše i ponosni, i što želimo da vam pokažemo. A kako je ova staza nastala u saradnji sa partnerima sa Kosova, preporučujemo da samo produžite preko granice, i obiđete kosovski dio puta, pa da vidite i tradiciju naših komšija tamo, gdje dominira albansko stanovništvo. Granični su predjeli prava poslastica, na maloj teritoriji obilje kultura i različitih uticaja, kao stvoreni za istraživanje.

Pa, da ne dužimo priču, svakako ćete se u ovo što pričamo i sami uvjeriti. Nego da krenemo u konkretne stvari, da vam približimo ovaj kraj pa da znate šta valja vidjeti, probati, znati. Uživajte!