1. /
  2. Katunski put Granični visovi

Katunski put Granični visovi

Katunski put Granični visovi je tematska, katunska staza dugačka preko 160km koja povezuje preko 30 katuna na planinama neposredno uz granicu sa Kosovom, i predstavlja prvi turistički proizvod u Crnoj Gori koji se u potpunosti oslanja na kulturno nasleđe i tradiciju koju predstavljaju katuni. Područje Katunskog puta obuhvata više planina – Čakor, Mokru, Smiljevicu, Hajlu, koje čine sjeveroistočni ogranak Prokletija, najjužnijeg lanca Dinarida. Želimo ovu našu tradiciju i ljepotu predjela u kojima vjekovima borave naši stočari sa vama da podijelimo, da vam pokažemo i ispričamo sve što je vrijedno vidjeti i čuti o staroj tradiciji koja polako izumire. Ukoliko želite da ovuda prođete, a da se prvo detaljnije informišete o tome šta ćete na ovom putu vidjeti, pripremili smo vam i dodatne informacije o ovoj zoni, preporučili smo vam šta je vrijedno vidjeti i istražiti, i opisali usluge koje na putu možete dobiti.

ZAŠTO PROĆI OVUDA?

  • Obići ćete izuzetno lijepe planinske predjele, van utabanih turističkih trasa.
    Upoznaćete čarobni svijet katuna, tople i gostoprimne ljude u njima i na nekoliko dana živjeti njihovim životom.
  • Zakoračićete u istoriju, i iskusiti život stočara, onakav kakav je bio i prije nekoliko vjekova.
  • Probaćete domaće specijalitete koje nigdje drugo nećete naći, napravljene isključivo od onih namirnica koje su dostupne u katunima.
  • Spoznaćete divlju ljepotu crnogorskih planina, bogatu raznovrsnom florom i faunom.
  • Svojim dolaskom nećete biti samo turista, bićete podrška mještanima da nastave da čuvaju vjekovnu tradiciju odlaska u katune.