Završna konferencija projekta „Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine“

U Podgorici je danas održana završna konferencija projekta „Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta nakon nešto više od dvije godine njegove implementacije.

Cilj projekta bilo je poboljšanje turističke ponude u katunima pograničnog područja Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te promocija bogatog prirodnog i kulturnog naslijeđa ove dvije zemlje, koje se ogledalo u tradicionalnom načinu života, specifičnoj arhitekturi katunskih naselja kao i bogatoj gastronomskoj ponudi.

Kroz projekat su uspostavljene tematske staze, ugrađeni solarni paneli za domaćinstva koja do tada nisu imala stabilno snabdijevanje električnom energijom, a postavljena je i turistička signalizacija. Pored toga, organizovane su i različite edukativne i promotivne aktivnosti, a pripremljeni su i distribuirani različiti promotivni materijali.

U uvodnoj riječi, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković kazala je da iako još uvijek segment sunce i more generiše najveći broj dolazaka i prihoda, sve je više interesovanja za turistički proizvod na sjeveru naše zemlje.

„Nacionalni parkovi, seoska domaćinstva i katuni, ali i adrenalinske aktivnosti u netaknutoj prirodi, ovog ljeta bili su izbor turista kako iz regiona, tako i onih koji su nam dolazili iz Zapadne i Srednje Evrope. U duhu aktuelne promotivne kampanje ‘U društvu prirode’ stavljamo fokus na promociju posebnog segmenta crnogorske turističke ponude, koji se odnosi na ruralne oblasti. Želimo da turistima pokažemo Crnu Goru iz malo drugačijeg ugla kroz neotkrivene predjele, gastronomiju i raznovrsnu ponudu autentičnih seoskih domaćinstava i katuna”, poručila je Tripković Marković.

Snežana Zečević, ispred Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije navodi da je ovaj projekat nastao sa ciljem da se unaprijede uslovi života u katunima, te da se kroz pružanje turističkih usluga doprinese ekonomskom osnaživanju domaćinstava. Dodaje da su se na prethodnom projektu uvjerili da je to moguće, pa vjeruje da će i ovaj projekat doprinijeti tome.

„Katuni predstavljaju vrijedno kulturno nasleđe naše zemlje. Oni nas upoznaju sa tradicionalnim načinom života naših predaka, kada se tokom ljetnjih mjeseci sa stokom izdizalo u planinu, radi bolje ispaše. Katuni su u fokusu Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije još od 2017,  kada je i relizovan prvi katunski put, a potom su uslijedila još dva projekta kroz koje su trasirane katunske staze. Sada imamo dobru mrežu katunskih staza, a nadamo se da ćemo u narednom periodu biti u prilici da realizujemo još jedan projekat katunskog puta, čime bismo pokrili i teritoriju Komova i Prokletija”, istakla je Zečević.

Projekat je realizovan u saradnji partnera iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uključujući Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore, Regionalnu razvojnu agenciju za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Opštinu Fojnica, Sarajevsku razvojnu agenciju SERDA i Poljoprivredno prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu. 

Kako je istakla predstavnica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Biljana Božović,  jedan od glavnih turističkih proizvoda ovog projekta  je tematska ruta „Neispričana Bjelasica“.

„Napravili smo za vas tematsku rutu koja će vas provesti kroz katune Bjelasice. A kud god da odete, znajte jedno – što ste dalje od utabanih turističkih staza, to će vam autentičnije biti iskustvo a katuni tradicionalniji. Tu tišinu, mrak i to zvjezdano nebo vam nijedna fotografija neće dočarati. I te mirise bilja i trave i ukus vrućeg kačamaka u uvijek hladnoj ljetnjoj noći na katunu, to u hotelu nećete naći”, poručila je predstavnica NTO CG Biljana Božović.

Jedan od korisnika projekta iz katuna Kuljapića potok kod Berana Radan Božović, kazao je da su izuzetno zadovoljni projektom koji je, kako ističe, bio nužan za funkcionisanje na katunima.

„Prilikom obilježavanja rute, dobili smo putokaz prema našem katunu što znatno više privlači turiste kod nas. Projekat je bio značajan i u smislu edukacija, jer smo tamo dobili brdo korisnih informacija kako postupati sa turistima, šta oni žele, kako ispuniti njihova očekivanja i koje su naše obaveze”, istakao je Božović.

Pored svega navedenog, u Crnoj Gori je uspostavljena tematska staza u dužini od preko 200 km, opremljeno je pet odmorišta sa nadstrešnicama, stolovima i klupama za odmor, a isto toliko lokacija je ograđeno je i one se sada mogu koristiti za kampovanje. Duž staze je postavljeno preko 1000 različitih tipova putokaza i piktograma za lakšu orijentaciju, a podršku u vidu solarnih panela je dobilo 60 domaćinstava. 

Organizovana su i dva studijska putovanja. Prvo prema uspješnim katunskim domaćinstvima u Crnoj Gori, kada su se predstavnici takvih katunskih domaćinstava iz BiH imali priliku upoznali sa njima i razmijeniti svoja iskustva, i drugo za predstavnike medija i turističke agencije iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u cilju promocije ponude u katunima.

Ukupna vrijednost projekta „Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” je bila preko 466.000 eura, od čega je Evropska unija kroz IPA program Prekogranične saradnje BiH – Crna Gora od ukupnog iznosa obezbijedila 85% bespovratnih sredstava, dok su preostali iznos kroz kofinansiranje obezbijedili projektni partneri i Ministarstvo javne uprave u Crnoj Gori.