Stranci na Čakoru ostanu i po tri dana

Na sjeveru je sve više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Porodica Gojka Jokića već 60 godina izdiže na Čakor, pograničnu planinu u plavskoj opštini. Zaradu od stočarstva upotpunjuju povremeno i grupe turista koji borave na gazdinstvu i po tri dana.

Želju porodice Gojka Jokića da i dalje izdiže na katun i bavi se uspješno poljoprivredom, a odnedavno i seoskim turizmom, prepoznali su u Ministarstvu poljoprivrede i Regionalnoj razvojnoj agenciji, koji su im pomogli u subvencijama i sa solarnom energijom.
Gojko kaže da na selu da se živi.

Na Čakoru, kaže, imaju i baštu, krompir i luk.

“Sve može ovdje da uspije, dok smo ovdje za ovo vrijeme da ne donosimo, ali treba uzorati, treba oprašiti, treba rad, s radom možeš da živiš đe oćeš. Ako si radnik, a ima prostor i ima mjesta, ali nešto ova omladina nije baš tako radna”, priča Gojko.

Usamljenost na katunu povremeno prekinu turisti stranci, koji Jokiće obraduju. Još pamte posjetu iz Estonije.

“Bili su tri dana kod nas tu, oni su kampovali dolje, u šatorima su spavali, hranili se kod nas”, kaže on.

Jokići pamte bolja i lepša vremena na Čakoru koji je bio veoma tranzitan kraj i tada su dočekivali goste sa onim što su imali. Pozivaju sve koji žele da dođu i iz Crne Gore da ih posjete, da uživaju gostoprimstvu i netaknutoj prirodi svojevrsnoj vazdušnoj banji u opštini Plav.

Prilog: Miomir Maroš, RTCG