Istorija

Brojni arheološki nalazi potvrđuju da je Polimlje bilo naseljeno još u neolitu. Najstariji stanovnici ovoga kraja su bili Iliri. Zatim, oko 390. godine prije naše ere sa zapada su došli Kelti, ali oni nisu bitno uticali na etničku strukturu ovog kraja. I nakon pada ilirske države pod vlast Rimljana 35-33. godine prije naše ere, u ovom kraju se zadržalo ilirsko stanovištvo, koje je uglavnom bilo stočarsko. O prisustvu Rimljana govore ostaci groblja koja narod zove “rimsko” ili “latinsko groblje”. Nakon podjele, ovo područje ulazi u sastav Istočnog rimskog carstva. Slijedi dolazak Slovena na Balkansko poluostrvo u 6. i 7. vijeku, no kako su zajedno sa Slovenima prodirali i Avari (Obri), oni su prvi zauzeli ovo područje. Uprkos stalnim osvajanjima, u ovom području je ostalo dosta starosjedelačkog stanoništva koje s euglavnom bavilo stočarstvom. Oni se kroz istorijske izvore pominju kao Vlasi, poseban narod prisutan ovdje od davnina, ali prisutan i u drugim krajevima Crne Gore, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, dominatno na velikim nadmorskim visinama, i poznat po stočarstvu. Smatra se da su potomci Ilira, ali i da su možda ovdje bili i prije Ilira. I smatra se da su oni sa sobom donijeli tradiciju izdiga na katune, što su prihvatili i narodi koji su došli poslije njih. Oni su u svojoj tradiciji istrajavali i tokom ratova i velikih osvajanja, asimilovani od strane lokalnog stanovništva, pa se može reći da svi narodi prisutni na ovim prostorima danas u manjoj ili većoj mjeri imaju i njihove krvi. O njihovom prisustvu svjedoči i činjenica da je u ovoj oblasti prisutan i veliki broj stećaka, koje lokalno stanovništvo naziva latinskim ili vlaškim grobljima. Na žalost, dosta su zarasli u travu i šumu i nisu dobro očuvani, ali su rasuti po cijeloj ovoj teritoriji.

Tokom osmanskog perioda, stanovništvo ovog kraja je uglavnom primilo Islam kao religiju, a od Turaka prihvatilo i neke važne vještine i znanja – prevashodno trgovački duh i preduzimljivost, pa nije ni čudo što su upravo kroz ovu zonu prolazile glavne trgovačke rute koje su oblikovale život ovog prostora.

I, ne bismo dalje o istoriji. Znate, na Balkanu su pitanja istorije često i najosjetljivija pitanja, i svaki narod ima svoju verziju. Ne bismo u to ni da zalazimo, niti je važno za našu priču, nemamo dovoljno prostora da vam sve verzije prikažemo. Važno je samo da znate da je ovo naizgled zabačeno mjesto kroz istoriju bilo jedno od najznačajnijih za cijelu regiju, upravo zbog trgovačkih puteva koji su povezivali zemlje Evrope sa jugoistočnim dijelom Balkanskog poluostrva i vezivali se za čuveni Carigradski drum. Važno je da znate da je zbog tog značaja bilo osvajano, ponovo vraćano, da su se civilizacije milom ili silom ovdje smjenjivale, i ostavile vam tragove još od davnih vremena da u njima i danas uživate. Pa vi sami napravite svoju verziju istorije onako kako vi zaključite, ako vam je do istorije. Ono što izdvajamo kao najznačajnije, što svjedoči o životu u ovim predjelima, su arheološka nalazišta kojih ovdje ima mnogo.