Pećine

Na području opštine Bijelo Polje registrovano je i opisano 114 speleoloških lokaliteta, na području opštine Berane 90, a  na području opštine Petnjica 24 lokaliteta.

Najduža pećina u Crnoj Gori – Pećina nad Vražjim firovima 17,5 km, nalazi se u opštini Bijelo Polje, a u istraživanom regionu je osam pećina dužih od 1000 m. Tri pećine duže od 1000 m se nalaze na području opštine Bijelo Polje, jedna na području opštine Berane.

Đalovića pećina ili Pećina nad Vražjim firovima

Idući uzvodno kroz Đalovića klisuru (zaštićeno prirodno područje) na zapadnom obodu Pešterske visoravni, poslije tri kilometra od Podvrške crkve nalazi se lokalitet Vražji firovi. Iznad firova, stepenasto povezanih kotlastih udubljenja ispunjenih vodom, na nadmorskoj visini od 820 metara,  nalazi se ulaz u najljepšu pećinu Crne Gore i jednu od najljepših pećina u Evropi.

Pećina nad Vražjim firovima (Đalovića pećina) je najduža pećina u Crnoj Gori, a nakon 25 godina istraživanja, istraženo više od 17 km.

Pećina nad Vražjim firovima sastoji se od većeg broja kanala, hodnika i dvorana. Od prostranog ulaza, put kroz pećinu vodi kroz negostuljibivi “Kanal sa jezerima”. Stalnih jezera u ovom kanalu ima 15 a periodičnih između 20 i 30. Slijedi “Veliki” i “Mali lavirint”, splet petnaestak kanala različitih dimenzija. Mnogi smatraju ovaj dio pećine najljepšim jer je tu i najveća koncentracija pećinskih ukrasa različitih oblika i boja. Veliki kanal dominira u odnosu na sve ostale djelove pećine. Njegova prosječna širina je oko 8 m mada može da dostigne i 20 m, a prosječna visina oko 20 m, dok na pojedinim mjestima dostiže i 60 m, tako da se može smjestiti zgrada od 20 spratova. Posebno divljenje zaslužuje ogromna dvorana “Katedrala”, sa velikim stalagmitom čija je visina oko 18 metara. To je najviši stalagmit u pećini, mada ima još nekoliko visine oko 10 metara.

Četvrta cjelina se nalazi iza sifona. Taj dio pećine obiluje vodom ali ima i veliku koncentraciju pećinskih ukrasa. Izdvaja se “Kristalna odaja” sa veoma lijepim i rijetkim pećinskim sedimentima. U ovom djelu otkriven je i lijep vodopad visok oko šest metara.

  • Najveće jezero: „Dugo jezero“ – 220 metara
  • Najviši stalagmit: „Monolit“ – 18 metara, dostiže visinu zgrade od šest spratova
  • Najveća dvorana: „Veliki brat“,  čije su dimenzije fudbalskog igrališta. Dužina je 100 metara, širina 40 metara.
  • Najduži kanal: „Dugi kanal“ – oko 5 kilometara
  • Najduži sifon: „Češki“ – 70 metara

Pećina je svijet u potpunom mraku, sa stalnom temperaturom od 8 do 12 stepeni.

Đalovića klisura, u kojoj se nalaze ulazi u Đalovića pećinu, je zaštićeno područje prirode u kategoriji ,,spomenik prirode”, to je i NATURA 2000 Emerald područje, a prepoznato je i kao ekološki značajan lokalitet. Površina zaštićenog područja iznosi 1600 hektara. 

Radmanske pećine

Do Radmanske klisure (oko 1000 metara nadmorske visine) dolazi se iz mjesta Petnjica, preko sela Radmanci. Klisura je od Petnjice udaljena pet kilometara.

U Radmanskoj klisuri istraženo je šest pećina. Pećine nijesu duge, oko 50 metara dužine, ali imaju izvanredan arheološki i naučni, pa samim tim i turistički značaj.

Lokalitet Torine, sa čuvenom Zazidanom pećinom odnosno utvrđenjem, prema mišljenju stručnjaka je najvredniji i najbogatiji u Crnoj Gori iz doba neolita, tj. mlađeg bronzanog doba (između trećeg i drugog milenijuma prije nove ere).