1. /
  2. Katunski put Pešterski pašnjaci
  3. /
  4. Usluge u selima i...

Usluge u selima i katunima

Pešterska visoravan i sela na njenim padinama su neraskidivo vezani. Smjenjuju se jedno za drugim kako prolazite katunskom stazom. Stoga su i usluge na Katunskom putu isprepletane.

Katun Lađevac

Lađevac se nalazi na nadmorskoj visini od 1565 m.n.v. i čini ga veliko prostranstvo pašnjaka. Idealno za gajenje stoke. Ljudi izdižu na katun polovinom maja i borave dok ne padne snijeg. U katunu Lađevac se nalazi i porodica Ećo. Braća Tahir i Kemal sa svojim porodicama pružaju turističke usluge. Naučiće vas sve o životu u katunu i svakodnevnim aktivnostima. Ako ih posjetite 2. avgusta, kada se održava tradicionalni sabor na Lađevcu, možete učestvovati i u tradicionalnim sportskim disiplinama, kao što su bacanje kamena sa ramena ili jahanje konja. Ovdje se nalazi i kamp gdje se možete smjestiti u blizini domaćinstva.

LOKACIJA 8GJ2X2P5+FR

Crno vrelo

Nedaleko od Lađevca i Pločnika nalazi se katun Crno vrelo. Skriven i ušuškan u dolini je idealno mjesto za odmor. Usput isprobajte domaće specijalitete kod porodica koje borave u ovom katunu u ljetnjem periodu. Nećete se pokajati. Ovdje možete i kampovati, u skrivenoj dolini katuna.

LOKACIJA 8GJ2X2MH+F7

Katun Pločnik

Na 1560 m.n.v. se nalazi katun Pločnik. Katun sa vjerovatno najvećim brojem farmi na Pešteru. Stočari su samostalno finansirali dovođenje struje u katun kako bi olakšali sebi boravak. Kod njih možete kupiti domaće tradicionalne proizvode kao što su sir, kajmak i med, kao i jagnjetinu i teletinu vrhunskog kvaliteta.

LOKACIJA 8GJ2X2CP+F3

Katun Gradina

Nalazi se duž starog karavanskog puta na oko 1700 m.n.v. Veliko prostranstvo pašnjaka pruža odlične uslove za stočare ovog kraja. U ovom dijelu se nalazi i porodica Ratković koja ima preko 40 grla krupne stoke i proizvode sir i kajmak vrhunskog kvaliteta. U blizini se nalazi veliki broj vrhova sa kojih se pruža fantastičan pogled, ali i ostaci Jerininog grada na obližnjem vrhu.

LOKACIJA 8GJ2X423+WX

Katun Honsića

U katunu Honsića, koji se nalazi u blizini lokaliteta Musina jama, borave domaćinstva iz istoimenog sela i prezimena iz Rožaja. Honsići borave od maja do novembra na katunu sa stokom i omiljena su tačka kako domaćih tako i stranih gostiju. Nalaze se tik pored starog karavanskog puta i nude domaću hranu. Isprobajte tradicionalne specijalitete i osvježite se domaćim napicima pred nastavak puta.

LOKACIJA 8GJ2W4R4+X2

Katun Vlahovi

Još jedan od katuna duž starog karavanskog puta su i Vlahovi. Predio koji vam oduzima dah. Predivan pejzaž pašnjaka i četinarske šume gdje su udobno smješteni stočari sa svojim stadima. Jedni od njih su i braća Kuči sa svojim porodicama koji se bave stočarstvom. Veliko stado njihovih ovaca na ovom katunu prosto izmami uzdahe. Ovdje možete i kampovati u blizini njihovih koliba i isprobati domaći sir i kajmak. Bićete očarani njihovim gostoprimstvom i kvalitetom proizvoda.

LOKACIJA 8GJ2W3GW+G8

Katun Pučpolje

Iznad Petnjičkog sela Kalica, nalazi se katun Pučpolje. Porodice Osmanović i Muratović borave na katunu sa stokom i ostaju do novembra. Muratovići nude domaću hranu i smještaj u tradicionalnim čobanskim kućerima. Kod njih možete steći pravo iskustvo življenja u katunu i baviti se svakodnevnim katunskim aktivnostima.

LOKACIJA 8GJ2V3W9+6V

Katun Turjak

Starim putem Rožaje – Petnjica naići ćete na katun Turjak koji je smješten nedaleko od spomenika palim borcima stradalih 1947. godine. Porodica Cikotić boravi na katunu od maja do novembra. U svojoj ponudi imaju tradicionalne domaće proizvode (sir, kajmak) kao i domaće specijalitete. Kod njih možete i kampovati i uživati u ljepotama okolnih planina.

LOKACIJA 8GJ2V365+R3

Katun Štedim

Štedim je naziv za planinu i planinsko područje u sjeveroistočnom ogranku prokletijskog lanca, u graničnom području Crne Gore i Kosova, južno od grada Rožaja. U blizini katuna nalazi se i planinarski dom Štedim u kom se možete udobno smjestiti i isprobati domaću hranu koju pripremaju članovi planinarskog kluba ‘’Ahmica’’. Ukoliko ste ljubitelj osvajanja vrhova ovo je idealno mjesto za vas. Iz katuna vode mnoge planinarske staze ka obližnjim pograničnim vrhovima: Ahmica (Štedim) 2272 m, Ujkin krš 2082 m, Maja e Kralanit 2035 m, Maja e Zezë (Maja e Zez / Crni vrh) 2111 m, Crni vrh (kod G. Bukelja) 1923 m.

Katun Mokri do

Na oko 1700 m.n.v. na planini Cmiljevici, nalazi se katun Mokri do, koji naseljavaju stočari iz Opštine Berane. Jedna od njih je i porodica Bućković, iz sela Dapsiće. Turizam na katunu je prava rijetkost, i Marica i njen suprug su među prvim porodicama koje su pionirski krenule u ove vode, za primjer ostalima. Ovdje nećete naći nikakav luksuz, sve je starinsko, jednostavno i prosto, jer tako diktiraju uslovi, a i tradicija. Katuni su pravi dragulj Crne Gore, i velika bi šteta bila ne obići ih. I hrana na katunu je posebna – sve sami domaći proizvodi, jednostavni obroci, ali prepuni ukusa i ljepote. Uživaćete u toplom, domaćem hljebu ili priganicama, uz kvalitetan planinski sir i skorup, i neće vam trebati ništa više.

Katun Dolovi

Na katunu borave stočarske porodice iz opštine Berane, Lutovci, Bojovići i Kljajići. Svi imaju tradicionalne proizvode u svojoj ponudi (sir, kajmak) i nadaleko su poznati po svom katunskom siru. Osim domaćih specijaliteta, nude i smještaj u objektima tradicionalnog tipa (koliba, kućer, stara kuća brvnara). Doživite nezaboravno iskustvo života na katunu kod pomenutih porodica.

Prisojački katun

Krak katunskog puta od Peštera prema Bjelasici vodi preko Trešnjevika ka Prisojačkom katunu, koji se nalazi na oko 1750 m.n.v. Ovdje se nalazi nekoliko porodica koje borave od maja do novembra sa stokom. Sela su im jako blizu pa ih često možete naći i u njima. A kada nijesu u selu, možete isprobati njihove specijalitete: sir, kajmak, lisnati sir, domaći pršut i povrće koje sami proizvode. Sve je vrhunskog kvaliteta i ukusa.

U katunu se možete smjestiti u tradicionalnim čobanskim kućerima i napuniti baterije za dalje pohode na Komove i Bjelasicu.

Katun Bačko brdo

Između Komova i Bjelasice se nalazi katun Bačko brdo, na kojem borave stočari iz opština Andrijevica i Kolašin. Ovdje možete kampovati i isprobati domaće specijalitete kod lokalnih katunskih porodica. Ukoliko ih posjetite u ljetnjem periodu, otkriće vam tajne sakupljanja pečuraka i branja borovnica, po čemu su najpoznatiji u ovom kraju.

Selo Vrševo, Petnjica

Tufo i Bisa Ajdarpašić su u selu Vrševo, teritorija opštine Petnjica. Tufo je pčelar, a svako ko se bavi pčelama ima i voćnjak, to uvijek ide zajedno. Ako kod njih dođete na jesen, imaćete šta da berete, a med na ovoj nadmorskoj visini je pravi planinski, pun arome i kvalitetan, jer je ispaša za pčele kvalitetna. Put do Vrševa će vam možda izgledati komplikovano, ali ne odustajte, jer kad se popnete i stignete, bićete na vrhu brda, a pogled odavde je veličanstven. Dočekaće vas uvjek nasmijana Bisa, zadihana iz kuhinje, gdje je mukotrpno radila da vas kako običaj nalaže dočeka sa raznim delicijama i starinskim jelima koja savršeno sprema. Kuća je stara, nedavno adaptirana, a ispod kuće terasa, natkrivena ali sa svih strana otvorena, da bi, dok uživate u Bisinim specijalitetima, mogli istovremeno da uživate i u savršenom pogledu.

Selo Bor, Petnjica

Porodica Adrović je jedna od rijetkih mladih porodica koja je odlučila da svoj život veže za selo. I nisu se pokajali! Bave se stočarstvom, a Almir je odlučio da se bavi i preradom i to na tradicionalan način, pa ćete u ovom domaćinstva moći da isprobate goveđu pršutu i ovčiju stelju, pripremljene onako kako su se vjekovima u ovim krajevima pripremali. Koliko su to kvalitetni proizvodi govori i činjenica da su i pršuta i stelja dobili geografsku oznaku porijekla i uvršteni u nacionalne šeme kvaliteta, a Almir je u tom procesu aktivno učestvovao i na čelu je udruženja koje okuplja srodne proizvođače. Adrovići žive u selu Bor, sa svoje četvoro djece, i svi su aktivni na imanju.

Selo Grahovača, Rožaje

Desetak kilometara od magistralnog puta koji prolazi kroz Rožaje je razdaljina koju treba da pređete da biste stigli do domaćinstva Hadžića – mjesta zvanog Sastanci u naselju Grahovača. Nemojte da vam ovih desetak kilometara bude predaleko, jer nije, i pokajaćete se ako ne dođete. Ambijent je lijep, daleko ste od svake gužve i galame, a mogućnosti za šetnju brojne. Kod Hadžića može i da se spava, pa vam ovo domaćinstva toplo preporučujemo kao bazu odakle možete da istražujete Rožaje.

Lokve, Berane

Porodica Guberinić živi u selu Budimlja u zimskom periodu, a od maja do oktobra kompletno domaćinstvo se seli u katun Mušino brdo koje se nalazi iznad poznatog ski centra Lokve. U domaćinstvu žive tri generacije a prioritetna djelatnost ovog domaćinstva je proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda, prvenstveno sira koji se proizvodi na tradicionalan način. Pored ovoga, domaćinstvo se bavi i proizvodnjom voća i povrća. Kod Guberinića ćete probati razne vrste sokova i džemova, a ukoliko ih posjetite u pravo vrijeme možete učestvovati u pripremi zimnice i drugih specijaliteta. Ovdje možete ostati i duže jer Guberinići nude i usluge smještaja.

Selo Kukulje, Bijelo Polje

Ćatovići se nalaze u selu Kukulje, a put do sela je malo zakukuljen (sumnjamo da se selo zato tako i zove), pa preporučujemo da pratite mapu. Nećete zažaliti kada stignete, to garantujemo. Naći ćete se na vrhu brda, odakle će vam cijela limska dolina biti kao na dlanu, a preko puta ćete gledati visoravni Peštera. Nekoliko je objekata na njihovom imanju, neki tradicionalni, neki novijeg doba, ali sve lijepo uklopljeno u jednu živopisnu cjelinu gdje svaki ćošak ima svoju namjenu.

Selo Vlah, Bijelo Polje

Domaćinstvo Đalovića je smješteno u selu Vlah, iznad čuvene Bistrice, i cijelo imanje je okrenuto prema Đalovića klisuri, u kojoj se krije čuvena pećina, najveća i najmisterioznija u cijeloj Crnoj Gori. Đalovići su odlični domaćini, dobro poznaju istoriju svog kraja i svoje porodice, pa će sa vama podijeliti lijepe priče koje će vam približiti kulturu i tradiciju ovog kraja. A kada je hrana u pitanju, ne znamo ni šta bismo vam preporučili, sve što smo probali je bilo odlično, em je kvalitetno, em sa osmjehom posluženo, em je prosto u ovoj porodici atmosfera takva da ćete biti srećni što barem jedan dan dijelite sa njima.

Selo Tomaševo, Bijelo Polje

Porodica Pešić živi u Tomaševu, i jedan su od rijetkih primjera porodice koja se iz grada doselila u selo, i od nule pokrenula poljoprivrednu aktivnost. A bave se stočarstvom i imaju četrdesetak grla oko kojih se svakog dana mora raditi. Sve je na imanju podređeno stoci, jer tako mora biti, zato ćete naići i na blato, i na đubrivo, i na sijeno – jer tako izgleda imanje sa 40 grla.

Još uvijek nemaju smještaj, ali imaju planove da i to ponude u budućnosti. Nalaze se blizu Novakovića pećine, na starom putu od Bijelog Polja do Pljevalja, na panoramskoj ruti, i odlična su tačka za ručak ili degustaciju proizvoda, posebno vraneškog lisnatog i rolovanog sira.