Katunski visovi: Iskustvo

1 Komentar

Za mene bez premca vrijedi ona Grdovićeva ‘ja san dite s mora, moja mati je Dalmacija’. Ali unatoč nedodirljivom moru u mojim žilama, dio moga srca je dom i veličanstvenoj ljepoti planinskih krajeva. Zato sam ovogodišnji ljetni odmor započela istraživanjem Katunskih visova u planinama sjevera Crne Gore. Želim zahvaliti Turističkoj organizaciji Crne Gore i Regionalnoj razvojnoj agenciji za Bjelasicu, Komove i Prokletije što potiču ovakav tip ruralnog turizma i omogućavaju dodir s jednom bezvremenskom pričom o nomadskom životu, ali i životu uopće.

Katuni označavaju ljetna pastirska skloništa na većim nadmorskim visinama, nastambe u koje stočari sele za ljetnih mjeseci radi ispaše svoje stoke. Katunska koliba se uglavnom sastoji od jedne prostorije u kojoj radi očuvanja topline nema prozora, a mala peć je negdje odvojena samo tankom pregradom. Ispred kolibe se redovito nalaze stolovi za blagovanje i odmor, a nešto dalje je poljski toalet. Često uz glavnu kolibu postoji i jedna manja, namijenjena isključivo preradi mlijeka i čuvanju sira i kajmaka. Izvorno su za gradnju korišteni samo materijali dostupni na određenom području, tako da su katuni uvijek savršeno uklopljeni u ambijent kojem pripadaju. Danas se, pak, ljudi tu i tamo pomognu gdjekojim modernim materijalima, ali i dalje dominira jedinstvo okoline i katuništa što zapravo čini ova staništa izuzetnim, nenamjernim primjercima kameleonske arhitekture.

To jedinstvo prožima i život planinskog čovjeka. Katuni znaju biti udaljeni od sela i po nekoliko dana hoda, što je danas znatno olakšano zbog upotrebe motornih vozila. Međutim, putevi su surovi makadami pa odlasci u selo radi nabavke hrane nisu svakodnevna opcija. Zbog toga se život u potpunosti vrti unutar katunskog sistema. Tako je i s gastronomskim ostvarajima. Iako bi se u prvom trenutku moglo zabunom pomisliti da je jelovnik oskudan jer je jednostavan, samim pogledom na trpezu postaje kristalno jasno da je pravo bogatstvo baš u toj jednostavnosti. Radi se o potpuno prirodno uzgojenoj hrani, bez ikakvih dodataka, zbog čega svakim zalogajem uživate u čitavoj rapsodiji planinskih okusa.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA VEBEWAY.COM