Kamp Kaludarske kape

Katun Kaludarske kape je najveći katun u cijeloj sjeveroistočnoj Crnoj Gori. Pravo je zadovoljstvo popeti se na vrh planine i zateći ovakvo jedno bogatstvo i zakoračiti u stara vremena, kada su svi katuni vrvili od ljudi i stoke. Ovdje ima 10 porodica, a grla nismo prebrojali – to je prosto nemoguće. Velika lokva u centru katuna je njegov zaštitni znak. Biće vam lijepo kod mještana, probaćete vrhunski domaći sir, a kod nekoliko porodica ćete moći i da pojedete domaću hranu. Konja takođe ima na pretek, pa ako biste da jašete, lako ćete se dogovoriti sa mještanima da iznajmite nekog od njihovih konja.

Sa ovog mjesta možete katunskim putem ići ili prema Mokroj, preko Usovišta i Ravnih livada (gdje budite izuzetno oprezni ako idete terenskim vozilom, i ako je mokro nemojte ni pokušavati da se spustite), ili se makadamskim putem spustite na drugu stranu, prema selu Kaludra, odakle možete krenuti prema Cmiljevici, prateći signalizaciju.

Granica sa Kosovom je jako blizu ovog katuna, i sa vrha planine jasno možete vidjeti kosovska sela. Ako idete pješke, i ako se uredno najavite, možete odavde direktno krenuti ka Kosovu, prateći stare makadamske puteve koji prolaze pored ostataka starih katuna u koje, nažalost, više niko ne dolazi.