Seoski poslovi

Uključite se u život na katunu. Biće to jedinstveno iskustvo. Posla ima za svakog, i najmanje dijete može da pomogne. Planinke će radije biti same u kolibi tokom procesa pravljenja sira (samo one znaju sve o temperaturi mlijeka, sve tajne sira u svakoj pojedinačnoj kaci – u kojoj je fazi sazrijevanja, kakav je na dnu a kakav na vrhu kace, treba li ga još pritiskati ili zaliti…), ali vas mogu naučiti da pomuzete ovcu, a vi njoj pomoći u branju kopriva i zelja, u okopavanju luka i krompira u bašti, u pripremanju jela i pranju sudova.

Možete da donosite i cjepkate drva, pomognete oko pravljenja tora ili nadstrešnice, pri istjerivanju ili utjerivanju stoke u torove. Naučite da kosite livadu, da plastite i sakupljate sijeno u naviljke i stogove. Oštrenje kose je posebna vještina. Kao i striža ovaca. Prilikom striže treba držati ovce, pobrinuti se za runo.

Predenje vune je posao koji sve manje žena zna, pa iskoristite, ako vam se ukaže, priliku da se okušate. Možda ćete vidjeti i kako planinka vješto plete vunene čarape na više manjih igala. Vjerujte, nije teško.