Tipični proizvodi

Planinke su se nekad takmičile u pravljenju i prikupljanju sira. Kada se silazi sa stokom sa planine, svi su mogli da vide i izbroje koliko je punih kaca na konjima. Danas se sir prodaje na pijacama, može se naći i u prodavnicama, a domaćicama ne smeta ako ga prodaju dok su još na katunu. Vremena su se promijenila, niko se ne bavi brojanjem kaca nakonjima…

Na mjestu proizvodnje, u ovim malim fabrikama mlječnih proizvoda, možete probati i kupiti prije svega vrhunski sir i kajmak. Sir može biti mlad, stari ili srednji, kajmak takođe mlađi ili stariji. Mlijeko može biti kravlje, ovčje ili mješovito. Kiselo mlijeko je gusto, možete ga jesti viljuškom. Savršena je dopuna gotovo svim jelima.

Izuzetno je zdrav napitak i kisela surutka.

Hljeb je od pšeničnog ili kukuruznog brašna. Da su jaja organska, već ste se uvjerili.

Domaće rakije ste probali i shvatili zašto je ovdašnja šljivovica čuvena. Pojedini domaćini prave i rakiju od kruške i jabuke, ili šljivovicu sa ljekovitim biljem – klekovaču i lincuru. Planinke nude samo domaće sokove, slatko i džemove koje su pripremile tokom jeseni. Preporučujemo – sve! Ne odbijajte ništa što vam ponude, probajte. Med, sok od zove, sok od borovnica, slatko i džem od šljiva, jagoda, kupina. Ako ima vremena domaćica će napraviti i patišpanj, jednostavan kolač od jaja i brašna.

Domaćini vam mogu ispričati i o nekim zanimljivim a izuzetno zdravim proizvodima od divljeg voća. Vodnjika je, recimo, turšija od divljih krušaka. I tečnost i plodovi imaju predivan, sasvim specifičan ukus. Sok od divlje trešnje (plodovi su sitni kao biseri, gotovo crni i ptice ih obožavaju) nešto je najukusnije što ćete u životu probati.

Posebna priča su četinari. Da li ste probali sok od mladih borovih šišarki? Ima ljekovita svojstva, kao i razni melemi i sirupi od borovih izdanaka. Ljekovita svojstva bora poznata su od davnina.

Drvo i vuna su glavni materijali na katunu. Od drveta se prave razni predmeti, od posuda i kašika do gusala, a od vune čarape, prsluci, džemperi, kape, torbe, ćilimi.