Prelazak granice

Naš katunski put u nekoliko navrata dolazi do same granice sa Kosovom, i ukoliko želite da istražite ljepotu planinskih predjela i sa kosovske strane, imamo za vas nekoliko preporuka.

Katunskim putem Granični visovi možete doći do sela Velika, i tu se uključiti na Vrhunsku biciklističku stazu 3 Čarobni istok, koja će vas odvesti kroz Plav na Bogićevicu, gdje se možete uključiti na katunski put na Kosovu i istražiti i taj dio Prokletija. Više podataka o ovome možete naći na portalu www.katunroads.me, a tu možete i prikupiti trek logove za lakšu i bezbjedniju orjentaciju.

Nemojte propustiti da se u Plavu prijavite za prelazak granice van zvaničnog graničnog prelaza, u turističkoj organizacija Plav ćete dobiti potrebne instrukcije o tome.

Ukoliko pak želite da svoje istraživanje nastavite prema Rugovskoj klisuri i tako se spustite u Peć, onda imate dvije opcije. Možete se sa Čakora spustiti u Kotlove, gdje se očekuje da u narednom periodu bude otvoren zvanični granični prelaz. Za sada je ovo nezvaničan prelaz i potrebno je da svoj prelazak najavite policiji. Drugi način da pređete sa katunskog puta Granični visovi na kosovsku teritoriju jeste da kod mjesta Ravne livade, između katuna Kaludarske kape i Barice, krenete prema turističkom mjestu Boge. Ovo je takođe nezvaničan granični prelaz.