Smještaj

ZEKI AHMETGJEKAJ

Turističko mjesto koje se zove smještaj LOJZA u Zlanopoju na planini Raškodol, se može koristiti tokom cijele godine i nudi udoban smještaj. Opremljen je prostorijom za kuhinju i kupatilom.

Za jednodnevni boravak nudi doručak, ručak i večeru, a hrana koju nudi ova turistička tačka je tradicionalna hrana: flija, pite, sos, kajmak, jogurt, pite sa kupusom, paprika, također nudi i mnoštvo drugih vrsta jela. Takođe, katun prikuplja proizvode od drugih poljoprivrednika i služi turistima, što znači da zajednica ima koristi od katuna. Katun nudi sač i roštilj za turiste koji žele sami da pripremaju hranu.

Ovaj objekat takođe nudi različite aktivnosti,  planinarske staze itd.

 

ISUF MEHMETAJ- planina Raškodol

Isuf Mehmetaj ima dva katuna na različitim lokacijama i oba mjesta imaju turističku ponudu. Nalaze se na planini Raškodol, mjesto Zlanopoj.

Sezona počinje od sredine jula do početka novembra i oni nude smještaj, opremljeni su prostorijom za spavanje, kupatilom i kuhinjom. Ovdje se sem smještaja nudi doručak, večera i spavanje. Služe se jela iz  nacionalne kuhinje poput flije, domaćeg hljeba, pite sa kupusom, sir, spanać pečen ispod sača, paprike sa kajmakom tradicionalni sirevi sa ovog područja, jagnjeće i kozje meso pečeno ispod sača i mnoštvo drugih karakterističnih jela tipičnih za ovo podneblje.

Ovdje se takođe nudi i jahanje konja i planinarenje.