Vrste usluga

Domaća hrana

Vjerovatno već znate koliko je ukusna domaća hrana u Crnoj Gori. Na katunima izbor nije veliki, ali je sve što ovdje probate vrhunskog ukusa. Domaći hljeb, mlijeko, sir i kajmak, pite i proje, sve ono što domaćini proizvode na planini i što su proizveli u selu pa donijeli u katun, domaća rakija i sokovi… prosto je grijeh ne probati.

Tradicionalni stočarski proizvodi na Bjelasici su sir, kajmak, kiselo mlijeko, jardum, skorup i jagnjetina.

Na trpezi je i domaći hljeb od kukuruza, heljde. Kako tokom boravka na katunu domaćice imaju dosta posla oko muže i pravljenja sira, nemaju mnogo vremena za komplikovana jela. No, nikada niko nije sa katuna otišao gladan!

Katunski poslovi

Na katunu uvijek ima posla. Domaćini će biti zahvalni ako im pomognete, a vama može samo da prija malo fizičkog rada. Neke poslove možete s lakoćom da naučite. Imaćete priliku da vidite kako se muze, pravi sir, spremaju pite i kačamak. Posla ima i oko stoke, drva, na livadama. Neke domaćice stignu i da pletu, pa i to možete da probate. Nije teško, vjerujte.

Domaći proizvodi

Sir, kajmak, med, džemovi, slatko, sokovi, sušeno meso, rakije – ako ste u prilici obavezno ponesite kao suvenire sa katuna i Bjelasice. Tačno je da nećete odoljeti i čuvati ih dugo na polici, vjerovatno neće ni stići do police u vašem stanu, ali šta ćemo kad su preukusni.

Jahanje konja

Savršeni način da uživate i upoznate Bjelasicu je jahanje konja. Specijalan doživljaj koji ćete sigurno dugo pamtiti!

Sakupljanje šumskih plodova

Bilo da pravite pauzu tokom vožnje ili šetnje, ili ostajete duže na nekom katunu, uživajte u skupljanju šumskih plodova. Jeste da će vam od nje prsti biti modri a jezik plav, ali borovnica je (uz šumsku jagodu, malinu, kupinu I ribizlu) prava ljetnja poslastica. Borovnica je i jesenji ukras Bjelasice.

Za ljubitelje gljiva, Bjelasica je idealna destinacija. Ovdje sezona skupljanja gljiva traje od kasnog proljeća do sredine jeseni. Krajem aprila, kad snijeg počne da se topi, pojavljuje se smrčak, a za njim i mnoge druge vrste. Vrganj je najpopularniji među sakupljačima. Zanimljivo je da se on razlikuje po nijansama ukusa i izgledu, ali i po periodu i mjestima na kojima raste. Tako na Bjelasici možete naći rani ili proljećni, kasni ili jesenji, bukovi, borovi (ispod četinara), sjajni, crni, riđi, raspukli vrganj… Neke vrste, recimo lisičarka, svake godine rastu na istim mjestima i u velikim količinama. Na području Bjelasice uspijeva i srijemuš (medveđi luk).