Katuni sa uslugama

Vranjak

Najpoznatiji bjelasički katun nalazi se uz samu granicu sa Nacionalnim parkom Biogradska gora, na 1800 metara nadmorske visine. Ovdje su nebrojene mogućnosti za šetnje vrhovima i padinama Bjelasice i očaravajuće poglede na okolne planine: Komove, Prokletije, Maganik i Sinjajevinu.

Na katunu možete uživati u domaćim specijalitetima, spavati u malenim kolibama i doživjeti rano jutro na Bjelasici. Ljeti, na katunu Vranjak možete sresti turiste, ljubitelje prirode, iz cijelog svijeta. U ovom katunu imate i domaćinstvo kod kog možete iznajmiti konje i odličnog vodiča.

LOKACIJA 8FJXRJWR+HP

Katun Slađevac

Čini ga šest koliba. Na njemu se u ljetnjem periodu ljudi aktivno bave stočarstvom. Katun se nalazi na oko tri kilometra od katuna Vranjak prema katunu Goleš, u kotlini sa jugoistočne strane vrha Ogorela glava. Nedaleko od katuna se nalazi i katun Potoci.

LOKACIJA 8FJXVJ2F+M5

Dolovi Lalevića

Nalazi se na malom platou između dva brda (1685 mnv). Lokalitet je iznad granice šuma gdje preovlađuju pašnjaci. Kroz Dolove Lalevića prolazi makadamski put. Na katunu nekoliko porodica svoje proizvode (mlijeko, sir, kajmak, meso) nudi turistima.

Zanimljivo je da su Dolovi Lalevića jedan od rijetkih lokaliteta gdje je pronađen Lakušićev karanfil – endemična vrsta koja ne postoji nigdje više u svijetu. Na katunu postoji nadstrešnica za odmor.

LOKACIJA 8FJXVJXJ+MG

Katun Goleš

Nalazi se uz sam rub Nacionalnog parka Biogradska gora. Od sela Trebaljevo udaljen je 12 km, a od centra Kolašina 18 km. Eko smještaj Goleš raspolaže sa deset smještajnih objekata (30 kreveta), kuhinjom i prostorom za sjedjenje. Gosti okruženi netaknutom prirodom i pogledom na planinske vrhove mogu uživati uz tradicionalno pripremljenu hranu proizvedenu na katunu. Osim kačamaka, cicvare, lisnatog sira, posebno je ukusna hrana pripremljena od mesa zbog načina ishrane životinja na katunu. Na Golešu se pripremaju i domaći sokovi od borovnica, malina i drugog šumskog voća. Iz katuna se markiranim stazama može doći do Biogradskog jezera, katuna Vranjak i Crne Glave, a u blizini postoji više vidikovaca sa kojih se pruža fantastičan pogled na jezero i okolnu prašumu.

LOKACIJA 8FJXVHHR+4J

Katun Potoci

Katun Potoci se nalazi na par kilometara od Ski centra Kolašin 1450/1600 i desetak kilometara od Nacionalnog parka Biogradska gora. Neposredno okruženje katuna je bogato jezerima, vrhovima, pješačkim stazama, jamama (bezdanice). U ovom katunu je par porodica koje pružaju turističke usluge, koje se tradicionalno bave stočarstvom, pa ovdje možete da dobijete usluge hrane i smještaja.

LOKACIJA 8FJXRJV8+9H

Katun Laništa

Domaćinstvo Bogavac nalazi se svega 3 km od Nacionalnog parka Biogradska gora. Bogavcima je osnovna djelatnost stočarstvo i zemljoradnja. Prije toga bavili su se i uzgojem povrća i voća za svoje potrebe i potrebe gostiju, koji takođe mogu učestvovati u tim aktivnostima. Porodica Bogavac živi u selu Bjelojevići, ali ljeti sa stokom izdiže u katun Laništa. Posljednjih godina se bave seoskim turizmom, nude smješaj i domaću hranu.

LOKACIJA 8FJXWHCR+XX

Pešića rupa

Pešića rupa je katun najbliži Pešića jezeru, a kako mu i ime govori, to je katun u koji izdižu samo porodice Pešić. U ovom katunu ima nekoliko porodica koje se bave stočarstvom, a dvije i seoskim turizmom. Jedno seosko domaćinstva se zove Kolijevka, jer je to naziv lokacije gdje se nalazi ova porodica Pešić.

Druga porodica Pešić je na lokaciji koja se zove Lukovišta, na par stotina metara od Kolijevke. Ovo je tradionalno stočarsko gazdinstvo, sa tradicionalnim kolibama, a domaćin je jedan od rijetkih preostalih u široj zoni Bjelasice koji umije da svira frulu – što su nekad znali svi čobani na planinama, pa je zvuk frule bio zaštitni znak katuna.

LOKACIJA 8FJXVM5R+J8

Katuni na Reljini

Kada krenete od Suvodola prema Bjelasičkoj kosi, sa koje dalje možete istraživati Bjelasicu u mnogo pravaca, proći ćete pored nekoliko živih katuna – Livadice, Barice, Laz, Reljina. Ovuda prolaze i značajne turističke trase – pješačke i biciklističke staze, i ovo je zona nacionalnog parka Biogradska Gora.

Ovdje je za sada samo jedno registrovano domaćinstvo za bavljenje seoskim turizmom – Katun Raković. Rakovići se prvenstveno bave voćarstvom odnosno uzgajanjem šljiva. Imaju svoj voćnjak u selu Lužac kod Berana, te proizvode džem i rakiju od šljiva, kako za svoje potrebe, tako i za potrebe gostiju, ali i za prodaju. Takođe, posjeduju i svoju baštu, gdje uzgajaju različite vrste povrća. U toku ljetnjih mjeseci bave se sakupljanjem čajeva, pečurki i borovnica.

LOKACIJA 8FJXVMMF+HP

Katun Suvodo

Porodica Šekularac živi u periodu od maja do oktobra na katunu Suvodo koji se nalazi na samoj međi nacionalnog parka Biogradska gora. U blizini njihovog imanja se nalaze Šiško, Ursulovačko i Pešića jezero. Šekularcima  je osnovna djelatnost stočarstvo, ali imaju i svoju baštu, kao i pčele. Na katunu su od 15. maja do 15. oktobra.

LOKACIJA 8FJXVPQ4+65

Katun Senića

Katun Senića je nedaleko od Pešića jezera. Na par kilometara od Senića se nalazi i klisura Udovinjica koja vam pruža nezaboravno iskustvo. Senići imaju svoju baštu u kojoj uzgajaju povrće za potrebe domaćinstva, kao i za goste. Imaju i svoj voćnjak i proizvode domaće sokove, džemove i slatko. Senići se bave poljoprivredom i stočarstvom, na katunu možete vidjeti i njihove koze i svinje.

LOKACIJA 8FJXVP43+VC

Katun Šiška

Kolibe Dubaka se nalazi u nacionalnom parku Biogradska gora, na katunu Šiška, na nekoliko minuta hoda od prekrasnog velikog Šiškog jezera i Ševarinskog jezera.

Pored koliba Dubaka prolazi veliki broj nacionalnih i lokalnih planinarskih i biciklističkih staza. Ovdje je smješten i kamp i odmorište za prolaznike, pa ko želi ovdje da zastane, moći će da izbliza upozna katunski život. Ovdje možete iznajmiti i opremu za kampovanje.

LOKACIJA 8FJXVMWG+FV

Katun Gojnovac

Katun Gojnovac je jedan od katuna na koji izdižu porodice Božović iz sela Glavaca. Tokom ljeta, kada su sunčani dani često idu u selo kako bi završili kosidbu I ostale radove na imanjima. Zime su ovdje duge,  pa je potrebno obezbijediti dovoljno sijena kako bi prehranili mnogobrojnu stoku tokom zime. A dok je neko zadužen za radove u selu, na katunu obavezno ostaje neko od ukućana da čuva stoku.  Tako je i kod porodice Božović čija se koliba nalazi na prelijepom proplanku u katunu Gojnovac. Ovdje je smješten i kamp i odmorište za turiste, pa ko želi ovdje da zastane, moći će uživa u domaćoj hrani I da prenoći. Ovdje možete iznajmiti i opremu za kampovanje.

LOKACIJA 8FJXVQV2+X6

Kurikućki katun (Mali Ursulovac)

Ovo je u pravom smislu riječi katun u divljini, i jedini je katun na putu koji od Desinog dola vodi ka Ursulovačkom jezeru. U katunu, u odmorištu koje je namijenjeno turistima, možete napraviti pauzu na putu prema jezeru, osvježiti se i isprobati neke od tradicionalnh proizvoda, a ako biste da uživate u pogledu na zvijezde koje trepere na vedrom nebu možete se smjestiti u kampu. Kod porodice Šćekić, koja boravi u ovom katunu od juna do avgusta, možete iznajmiti kompletnu opremu za kampovanje.

LOKACIJA 8FJXVPG3+3M

Katun Torine

Katun Torine se nalazi na putu koji iz bjelopoljskih sela Prijelozi I Femića Krš vode ga Bjelasici. A do njega se može doći i sa druge strane Bjelasice koja pripada beranskoj opštini, ali je ovaj put u lošem stanju.  Raskošne livade ovog katuna za ispašu stada tokom ljeta koristi porodica Babić koja se prvenstveno bavi stočarstvom.  U ovom katunu možete odmoriti I osvježiti se, a dostupne su i usluge kampovanja I iznajmljivanja opreme za kampovanje.

LOKACIJA 8FJXWPJR+XG

Katun Vragodo

Postoji mnogo legendi o ovom katunu. Sudeći po nazivu očekivalo bi se da će nas u ovoj vražjoj dolini dočekati neka zla stvorenja. Ali čim dođete u ovaj katun uvjerićete se da ne treba suditi po nazivu, jer sa ovog predivnog proplanka možete odnijeti samo lijepa iskustva. Dočekaće vas ljubazni domaćini, probaćete razne tradicionalne specijalitete, čućete kakav je život u katunu. Na proputovanju kroz bjelasičke katune ovdje možete stati da se osvježite ali I prenoćiti u šatoru u ograđenom kampu u blizini katunskih koliba.

LOKACIJA 8FJXWM54+76